Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği
Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği
Dosya Bulunamadı..
Ahilik Genetik Mirastır
Ahilik Genetik Mirastır
‘Ahilik Kültürü Haftası’ Erzurum’da ESOB tarafından organize edilen törenle kutlandı. Ahilik geleneğinin modern iş dünyası ve gençleri tarafından bilinmediğini belirten ESOB Başkanı Rasim Fırat,  “Ahilik bizim genetik mirasımızdır. Birlik olarak...
20 Eylül 2017 15:02
Font1 Font2 Font3 Font4

‘Ahilik Kültürü Haftası’ Erzurum’da ESOB tarafından organize edilen törenle kutlandı. Ahilik geleneğinin modern iş dünyası ve gençleri tarafından bilinmediğini belirten ESOB Başkanı Rasim Fırat,  “Ahilik bizim genetik mirasımızdır. Birlik olarak bu kurumu 21. Yüzyıla taşıyacak sentezi ve vizyonu oluşturma çabası içindeyiz” dedi.

Anadolu insanının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir yeri olan Ahiliğin gelecek nesillere aktarılması için düzenlenen ‘Ahilik Kültürü Haftası’ Erzurum’da da kutlandı. Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği  (ESOB) tarafından organize edilen etkinlik Yakutiye Kent Meydanı’nda düzenlendi. Mehter takımının konseriyle başlayan etkinlikte saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve ESOB Başkanı Rasim Fırat, Anadolu’nun, sadece bu toprakların değil bu toprakların ruhunun adı olduğunu dile getirdi.

Olağanüstü bu kurumun örnek olmasını istiyoruz

Başkan Fırat, şunları söyledi. “En önemli taşlardın biri de bu topraklarda Ahiliktir. Türk toplumunun yüz yıllarca ekonomik sosyal ve kültürel alanlarda gelişimini sağlayan meslek dayanışmasını ahlak ve değerlerle koruyan önemli bir değerdir. Ahilik geleneğinin modern iş dünyası ve gençleri tarafından yeterince bilinmediği aşikârdır. Esnaf teşkilatı olarak bu kurumu 21. Yüzyıla taşıyacak sentezi ve vizyonu oluşturma çabası içinde olduğumuzu söylemek istiyorum. Bin yıl önce Anadolu topraklarında Türkler tarafından oluşturulan bu olağanüstü kurumun günümüz iş dünyasına, gençlerine, vizyon, coşku ve cesaret kazandırması için tarihin tozlu rafları arasında unutulmasına izin vermeyeceğimizi belirtmek istiyorum. Birlik olarak iddiamız unutulmuş toplumsal genetik mirasımız olan tüm bu yeteneklerimizin tekrar harekete geçirileceğidir. Böylelikle ayakta durabilmek için, kendine güvenen gençler, çıkar peşinde koymayan vatandaşlar ve doğru olmayan yol ve yöntemlere sapmayan işletmelerin var olması için yılmadan çalışacağız”

Dadaşı tarif ediyor

AK Parti Erzurum Milletvekili Orhan Deligöz de Ahiliğin bir Türk kültürü olduğunu anımsattı ve “12. Yüzyılda Anadolu’ya girdiğini biliyoruz. Bu topraklarda manevi bir eğitim vermişlerdir. Ahiliğin kurucusu Ahi Evran’ın ilkeleri çok önemli. Esnafın anayasasını oluşturan bu temel söylemlerden birinde, ‘Eline, diline beline sahip olacaksın’, ‘Kapın, elin ve sofran açık olacak’ tüm bunlar aslında Dadaş’ın bir anlamda tarifidir” dedi.

Daha belirgin bir konumda olmalı

Ahiliğin bir esnaf teşkilatının adı ve her şeyden önce bir medeniyetin ortaya koyduğu bir anlayış olduğunu kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise ahilik anlayışının günümüzün esnaflığıyla, işadamlığı kavramıyla daha belirgin ve daha farklı bir konuma getirilmesi gerektiğini dile getirdi. Sekmen, “Elbette ki değerler aynıdır. Bir takım değerler var ki bunlar evrenseldir. Ahi Evran’ın dediği gibi ‘Elini, belini, dilini tut.’ Sadece ben kazanacağım, değil komşumda kazansın, yanımdaki esnafta kazansın mantığını daha da geliştirmeliyiz” diye konuştu.

Yaşatılması çok önemli

ESOB Başkanı Rasim Fırat’a teşekkür eden AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı da “Ahilik kültürünün önemi Erzurum için de çok büyük. Çünkü birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Erzurum’da Ahilik yerleşmiş bir kültür ve kurumdu. Bugün de bu anlayışın günümüzü entegre edilerek yaşatılması çok önemli” dedi.

Çağa ayak uydurulmalı

Büyük devletlerin köklü kurumlara sahip olan devletler olduğunu vurgulayan Vali Seyfettin Azizoğlu ise Türk Devletinin de büyük kurumlara sahip olduğu sürece büyük devlet olma vasfını devam ettireceğini vurguladı. Vali Azizoğlu şöyle devam etti. “Tarihte bu coğrafya da çok devlet yaşamış gelmiş geçmiştir ama köklü ve büyük kurumları oluşturan devletler kalıcı olmuştur. Roma, Selçuklu, Osmanlı hep kalıcı olmuştur. Kalıcı olmalarının tek sebebi büyük ve köklü kurumlar oluşturmalarıdır. Bu kurumlardan biri de devletin ekonomik faaliyetlerini düzenleyen Ahilik kurumuydu. Bu kurum tüm ekonomiyi kontrol edebilmiş ve ekonomiyi belli bir standart için de sürdürmüştür. Ama çağa ayak uyduramadıklarından dağılmışlar hatta devletlerin sonunu getirmişlerdir. Bugün de Ahilik kültürünün günümüze uyarlanması ve çağa uydurulması ekonomik gelişimimiz açısından büyük önem arz etmektedir”

Şed kuşatma oyunu ilgiyle izlendi

Konuşmaların ardından Trabzon Büyükşehir Belediyesi Tiyatro ekibinin ‘Şed Kuşatma’ adlı oyunu sahneledi. Ustalığa yükselmek isteyen bir kalfanın yanında yetiştiği ustasıyla birlikte Ahi Baba’dan icazet almasını konu edinen ‘Şed kuşatma’ töreni davetliler tarafından ilgiyle izlendi.

Yılın Ahisi’ne plaket

Etkinliğin sonunda Yılın Ahisi seçilen sıhhi tesisatçı Muhammet Yaprak, yılın kalfası kuyumcu Sinan Bayramoğlu ve yılın çırağı berber Abdullah Karakaya’ya plaket ve beratları verilirken, hafta dolayısıyla ilk ve orta dereceli okullarda düzenlenen şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında ilk üçe giren öğrenciler altın ve saatle ödüllendirildi. Erzurum esnafının el emeği ürünlerinin tanıtıldığı standı gezen protokol üyeleri daha sonra vatandaşlara Ahilik pilavı ikram etti.

Kaynak : Pusula Gazetesi


Bu haberler ilginizi çekebilir!
Yukarı Geri Ana Sayfa