Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği
Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği
Dosya Bulunamadı..
Palandöken, ‘Artık Mesleki Yeterlilik Belgeleri AB’de Geçerli’
Palandöken, ‘Artık Mesleki Yeterlilik Belgeleri AB’de Geçerli’
MÜNİH- Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen Türk-Alman Diyalogu Forumu’nda konuşan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ‘Bugün 3 milyonun üzerinde Türk vatandaşımız Almanya’da var. Bu demektir ki...
26 Mart 2012 13:14
Font1 Font2 Font3 Font4

MÜNİH- Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen Türk-Alman Diyalogu Forumu’nda konuşan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ‘Bugün 3 milyonun üzerinde Türk vatandaşımız Almanya’da var. Bu demektir ki geleceğin ustaları Almanya’da Türk olacaktır. Çünkü Almanya’daki yabancı çalışanların yüzde 40’ı bizim hemşerilerimiz olan Türk vatandaşlarıdır. Onun için geleceğin ustaları Almanya’da Türklerden oluşacak. Almanya’da bizim eşdeğer kuruluşumuz ZDH’nin yaptığı bir ankete göre Türk gençlerinin yüzde 80’i serbest çalışmaktan yana. Almanlar ise serbest olarak tek başlarına çalışmaktan yana değiller. Bu da Türk insanının girişimciliğini ve gelecekte bu ülkede ticarette büyük başarılara imza atacağını göstermektedir’ dedi.
-‘MESLEKİ EĞİTİME ÖNEM VERİLMELİ’

Türkiye ve Almanya’nın en büyük ihtiyaçlarından birinin de vasıflı eleman olduğunu ifade eden, TESK Genel Başkanı Palandöken  ‘Bu konuda önem verilmesi gereken konu iki ülkenin mesleki eğitim sistemleridir. Günümüzde sadece normal okul sistemiyle kalifiye meslek elemanı yetiştirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Bunun içindir ki; mesleki eğitimde okul ve işyerinin ortaklaşa görev ve sorumluluk alacağı bir sistem hedeflenmektedir. Çıraklık eğitimiyle yapılan meslek eğitimi, okul sistemine göre yapılan meslek eğitiminden daha ucuza mal olmaktadır. Ekonomik yönden çok güçlü olan ülkeler bile, meslek eğitimini örgün eğitimle yapacak kadar zengin olmadıklarını belirtmektedirler. Ülkemizde hızlı sanayileşme ve gelişen özel sektör işletmeleri, çıraklık sisteminin mesleki eğitim sisteminin içine alınması sonucunu doğurmuştur. Ülkemiz mesleki eğitim sisteminde; Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içinde meslek kuruluşları sistemde önemli roller üstlenmiştir. Ülkemizin AB’ye tam üyelik sürecinde, uluslar arası piyasalarda söz sahibi olabilmesinde, rekabet gücü kazanmasında en kritik noktalardan biri, sahip olduğu işgücünü nitelikli hale getirebilmesidir. TESK, mesleki eğitim alanında kendi isteğiyle görev ve sorumluluk üstlenen, elini taşın altına koyan ve bunu mevzuatına yansıtan tek meslek kuruluşudur. Esnaf ve sanatkârımızın meslek kollarında ulusal meslek standartları geliştirilmektedir. Bundan sonraki süreçte ulusal yeterliliklerin geliştirilmesi süreci başlayacaktır. TESK bu konuda yetkilendirilmiş bir kuruluş olarak standart ve yeterlilik geliştirmektedir. Belge veren yetkili kuruluş olma çalışmaları da başlatılmış durumdadır’ diye konuştu.

-‘AB VATANDAŞLIĞI DEĞİL MESLEK ÖN PLANA ÇIKIYOR’

Sevinerek belirtmek istiyorum ki; Almanya’da ‘Yurtdışında Edinilen Mesleki Yeterliliğin Saptanması ve Tanınmasında İyileştirme Öngören Yasa’ (BQFG)’nin gelecek ay yürürlüğe gireceğini kaydeden Bendevi Palandöken, ‘Yasa yurt dışında edinilen mesleki yeterliliğin değerlendirilmesini talep etme hakkını bir hayli genişletmekte ve yöntemi standart ve şeffaf hale getirmektedir. Bu meslekler için kişinin sahip olduğu mesleki niteliklerin eşdeğerde olup olmadığı sorusu bundan böyle standart kriterlere ve yönteme göre değerlendirilecektir. Almanya’daki pek çok meslek için gerek mesleğin icrası gerekse tanınma uygulamasına dahil olunabilmesi için şimdiye kadar Alman vatandaşı ya da bir AB ülkesi vatandaşı olma koşuluna bağlanmıştı. Yeni yasa, vatandaşlığa bağlı olma durumunu büyük oranda ortadan kaldırmaktadır. Bundan böyle, mesleklerin çoğunda vatandaşlık ya da milliyet değil, sadece mesleki yeterliliğin içeriği ve niteliği esas alınacak. Söz konusu yasanın yürürlüğe girmesinden sonra Konfederasyonumuz ve Türkiye’deki ilgili Bakanlıkların işbirliği içinde çalışmasıyla, her iki ülkedeki yurttaşlarımızın serbest dolaşımını ve kurumlar arasındaki işbirliğinin gelişmesine de imkân sağlayacaktır’ dedi.

Kaynak : www.tesk.org.tr


Bu haberler ilginizi çekebilir!
Yukarı Geri Ana Sayfa