Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği
Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği
Dosya Bulunamadı..
Erzurum’da Ahilik Haftası kutlamaları
Erzurum’da Ahilik Haftası kutlamaları
Erzurum’da Ahilik Haftası kutlamaları Vali Altıparmak: Ahilik İslam ve Peygamber ahlakıdır ESOB Başkanı Fırat: Ahi Toman Baba’nın mezarı yapılsın Erzurum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB), Ahilik Haftası’nı çeşitli etkinliklerle...
25 Eylül 2013 16:38
Font1 Font2 Font3 Font4

Erzurum’da Ahilik Haftası kutlamaları

Vali Altıparmak: Ahilik İslam ve Peygamber ahlakıdır

ESOB Başkanı Fırat: Ahi Toman Baba’nın mezarı yapılsın

Erzurum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB), Ahilik Haftası’nı çeşitli etkinliklerle kutluyor. Hafta nedeniyle Esnaf Sarayı’nda düzenlenen toplantıya katılan Vali Dr. Ahmet Altıparmak, Ahiliğin İslam, peygamber ahlakı olduğunu vurguladı. ESOB Başkanı Rasim Fırat ise Ahilik kültürünü gelecek nesillere aktarmanın önemine dikkat çekti ve Ahi Toman Baba’nın mezarının yaptırılmasını istedi.

Esnaf Sarayı’nda düzenlenen Ahilik Haftası programına Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, Oda Başkanları ve çok sayıda esnaf katıldı.

FIRAT’TAN ÖNEMLİ İSTEK

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmasını yapan Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat, Erzurum’da Ahilik haftası kutlamalarının 2005 yılından bu yana kutlandığını anımsattı. Ahilik kültürünün beşiğinin Kırşehir olduğunu anımsatan Başkan Fırat, “Ahilik Haftası Kırşehir’de üçüncü bir dini bayram olarak görülüyor ve yaşatılıyor. Erzurum’da da bu kültürü yaşatmak için elimizden geleni yapıyoruz. Burada da Ahi Toman Baba var. Erzurum’da yaşayan Ahi Toman Baba’nın mezarı Narmanlı Camii’nin hemen arkasında. Büyükşehir Belediye Başkanımızdan bu mezarlığı ortaya çıkarmasını istiyoruz. Bu Erzurum için çok önemli. Ayrıca Erzurum’da bir mehter takımı eksikliği var. Kent için bu şart. Bunlarla ilgili Başkanımızın desteğini bekliyoruz” dedi.

AHİLİĞİN ERZURUM’DAKİ YANSIMALARI

Programa katılan Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Ümit Kılıç ise Ahilik kültürü hakkında bilgiler verdi. Ahiliğin 13’üncü asırda Anadolu’da mevcut olan esnaf, üretici ve çiftçilerin kurduğu bir yardımlaşma teşkilatı olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Kılıç, “Ahilik cömertlik ve kardeşlik demektir. Etik değer, ahlak, milli ve manevi duyguları birbirine karıştıran bir organizasyon yapısıdır. Ahi Evran önemli bir faktör. Anadolu’da Türk birliğinin sağlanmasında ahiliğin çok önemli bir rol oynadığı tarihi kaynaklarda mevcuttur. Ahilik teşkilatı Anadolu’nun yurt edinmesinde ve esnaf ile halk arasındaki ilişkinin sağlıklı bir şekilde kurulmasında büyük bir rol oynamıştır. Ahiliğin attığı temelle çok güçlüdür. Öyle ki bu kurallar sonrasında belediye hizmetlerinde kullanılmaya başlanmıştır. Ahiliğin Erzurum’da da yansımaları mevcuttur. Erzurum tarihi ve stratejik önemi nedeniyle İpek Yolu ticaretinin önemli kentlerinden biridir. Ahi Toman Baba’nın mezarı bizim şehrimizdedir. Ünlü seyyah İbn-i Batuta’nın eserinde Ahi Toman Baba’ya rastlıyoruz. Tarih 1335. Batuta Erzurum’dan geçtiği zaman bizzat Ahi Toman Baba’ya uğramış ve misafiri olmuştur. Kendisi bir gece kaldıktan sonra gitmek istediğinde Toman Baba, ‘Bizde misafirlik üç gündür’ diyerek bırakmamış ve üç gün misafir etmiştir. Erzurum Ahilerinin Kırşehir ahileriyle de organik bir bağı var. Her sene Kırşehir’den Ahi Evran’ın mürşidleri Erzurum’a tayin edilir ve burada bir süre kalırlarmış” dedi.

KÜÇÜKLER: MEZARI YAPTIRACAĞIZ

Programda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ise “Ahilik kültürü Erzurum’da yıllardan beri vardır. Biz inanıyoruz ki bu kültürün bugünkü temsilcileri Esnaf Odaları ve belediyelerdir. Bu kültürü güçlü bir şekilde gelecek nesillere aktarmalıyız. Sayın Başkan Rasim Fırat söyledi; Ahi Toman Baba’nın mezarının bulunduğu Narmanlı Cami’nin çevresinde bir çalışma yaptık. Caminin çevresinde tescilli yapılar var. Anıtlar Kurulu’yla çalışmamızı sürdürüyoruz. Yakın bir zamanda Ahi Toman Baba türbesini açmış olacağız. Bundan sonraki kutlamaları orada yaparız. Mehteran konusu da çok önemli. Bununla ilgili olarak Atatürk Üniversitesi ile de görüşmelerimiz var. Ama bunu sağlarken, kalıcı olması için esnaflardan oluşturmayı istiyoruz. Biz bu konuda tüm maddi desteği vermeye hazırız” dedi.

VALİ ALTIPARMAK: TEMİZ BİR GELECEK İSTİYORSAK YAŞAMALI VE YAŞATMALIYIZ

Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak da Erzurum gibi geleneğini yaşayan bir şehirde Ahilik kültürünün yaşatılmasının çok önemli olduğunu vurguladı. Çocukluğu ve gençliğinin Kırşehir’de geçtiğini anlatan Vali Altıparmak, “O yıllarda kutlamalara katılırdım, ancak çok anlam veremezdim. Ama sonrasında Ahiliğin geniş bir çerçevede yayıldığını ve kutlandığını gördüm. Osmanlı’nın oluşmasında çok ciddi bir rol oynayan teşkilat. Bu düzeni sağlamak için Kırşehir’den çıkıp, Anadolu’daki birçok ile gidiyorlar, bu müthiş bir şey. Bugün DNA’sı bozulmamış esnaf varsa o da Ahilik kültüründen geliyor. Ahiliğin ahlakı İslam, peygamber ahlakıdır. Eğer temiz bir nesil, temiz bir gelecek istiyorsak bunu yaşamak ve yaşatmak zorundayız. Bunun çıkış yolu da peygamber ahlakına sahip gençler yetiştirebilmektir”

YILIN AHİSİ’NE PLAKET VE BAKAN MEKTUBU

Programda daha sonra ESOB tarafından seçilen yılın Ahisi 60 yıllık esnaf Salih Zeki Göçücü’ye Vali Dr. Ahmet Altıparmak bir plaket, ESOB Başkanı Rasim Fırat’ta Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın gönderdiği mektubu verdi.

ESOB’TAN AZİZİYE ÇIKARMASI

Törenin ardından Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat, yönetim kurulu üyeleri, oda başkanları ve ESOB çalışanları Osmanlı Rus harbi sırasında kentin savunmasında büyük rol oynayan Aziziye ve Mecidiye Tabyalarını gezdi ve Nenehatun’a mezarı başında dua ettiler. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu’nun bilgilendirdiği ESOB heyeti tabyalarda hatıra fotoğrafı çektirdiler. Ayrıca Doç. Dr. Kürkçüoğlu, ESOB Başkanı Rasim Fırat’a Fotoğrafların diliyle Osmanlı – Rus Harbi’nin anlatıldığı kitabını hediye etti.

 


Bu haberler ilginizi çekebilir!
Yukarı Geri Ana Sayfa