Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği
Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği
Dosya Bulunamadı..
Sudan bahanelerle kredi alamıyoruz
Sudan bahanelerle kredi alamıyoruz
Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkârın sudan bahanelerle kredi alamadığını dile getirdi. Palandöken, “Aslında bizim kuralsızlık dışında sorunumuz yok. Gidip de Başbakan’a ‘bana...
21 Haziran 2017 13:37
Font1 Font2 Font3 Font4

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkârın sudan bahanelerle kredi alamadığını dile getirdi. Palandöken, “Aslında bizim kuralsızlık dışında sorunumuz yok. Gidip de Başbakan’a ‘bana müşteri getir’ mi diyeceğiz” dedi.

TESK tarafından 2015 yılından bu yana yürütülen ADAPTESK Projesi’ne son nokta Erzurum’da konuldu. Ankara, Gaziantep, Erzurum, Manisa, Mersin, Şanlıurfa, Ordu ile Bursa’da uygulanan ve sonuçları diğer tüm illerde yaygınlaştırılacak olan ‘Esnafın uyum yeteneğinin artırılması’ projesi kapsamında Erzurum’da ‘Yerel Ekonominin Liderleri ve Sosyal Ortaklar Buluşması’ gerçekleştirildi. Palandöken Kış Turizm Merkezi’ndeki Polat Resort Otel’de düzenlenen iftar yemeğine Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Müsteşarı François Begeot, Erzurum Vali Yardımcısı Muharrem Eligül, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Eyüp Tavlaşoğlu, Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve ESOB Başkanı Rasim Fırat, oda başkanları ve esnaflar katıldı.

Acır detayları anlattı
TRT Spor spikeri Erdoğan Arıkan’ın sunuculuğunu yaptığı programda ADAPTESK projesince elde edilen kazanımların ülke geneline yaygınlaştırılması konusunda sosyal ortaklardan destek vermesi istenirken, projenin Erzurum ayağının yürüten ESOB Genel Sekreteri Cüneyt Acır proje hakkında bilgiler verdi. Acır, “ADAPTESK projesinin somut sonuçları ile 2023-2030 vizyonu çerçevesinde; 81 ilde örgütlü ESOB’lara bağlı eğitim merkezlerinin güçlendirilmesi ile ülke genelinde en az 2 milyon esnaf-sanatkârın yüz yüze ve uzaktan eğitim imkânlarından faydalanarak ile dünya ile rekabet gücünün artırılması hedefleniyor” dedi.

Neler yapıldı?
TESK tarafından yürütülen ADAPTESK projesi ile geçtiğimiz 23 ay içinde; 23 binden fazla esnaf ve sanatkâra eğitim imkânı sunuldu. Bu kazanımları ülke genelinde yaygınlaştırmak için bir eğitim modeli oluşturuldu. Modelin sürdürülebilmesi için teşkilat yapısı güçlendirildi. “Güçlü esnaf güçlü teşkilat” şiarıyla 2023-2030 vizyonunu öne çıkaran strateji dokümanı hazırlandı.

ADAPTESK projesinin kazanımları şöyle
Temmuz 2015-Haziran 2017 tarihleri arasında; toplam bütçesi 6.530.552 Avro olan; ADAPTESK Projesi kapsamında; EĞİTİM ALANINDA: 6000’i kadın olmak üzere 23.000’den fazla esnaf ve sanatkâra eğitim imkânı yaratıldı. 150 eğitmen-usta öğretici 1700 gün süren 800’den fazla eğitimlerde 18’i genel 17’si mesleki konular işlendi. Esnaf ve Sanatkârlar toplamı 6800 saati bulan girişimcilik, satış-pazarlama, kişisel gelişim alanlarında bilgi ve beceri sahibi oldular. Başta tekstil, yiyecek içecek üretim-satış, turizm-ağırlama, sağlık-güzellik hizmetleri, elektrik, metal-makine, ulaşım alanları olmak üzere 5000 civarında kişiye beceri geliştirme eğitimi verildi. www.adaptesk.org’daki ADAPTESK Öğrenme Portali aracılığıyla 11 genel, 5 mesleki alanda uzaktan öğrenme imkânı yaratıldı.

Rakamlarla proje
Kapasite geliştirmede: 1500 yönetici-personele; 3 farklı konuda eğitimler verildi. 15 ayrı konuda 53 TESK personeli için Eğiticilerin Eğitimi; 33 kişiye Ulusal Meslek Standardı, Yeterlik Geliştirme, Akreditasyon Eğitimleri düzenlendi. İllerde TESK/ADAPTESK ile işbirliği yapan kurum-kuruluşları temsilen 2313 kişi, merkezde düzeyde ise yaklaşık 560 kişi mobilize edildi. Almanya, İtalya ve Fransa’daki, esnaf –sanatkâr örgütleri ve örnek eğitim merkezlerine çalışma ziyaretleri yapıldı. 24 Eylem Raporu; 32 İl Raporu, 16 Yol Haritası, proje kazanımlarının yansıtıldığı 1 Strateji Belgesi hazırlandı. Sahiplenme-mobilizasyon ve farkındalık için: Yaklaşık 30 bin kişi sahiplenme/savunuculuk-mobilizasyon ve farkındalık faaliyetlerinden doğrudan etkilendi. 25.000 broşür, 23.250 promosyon materyali; 2000 poster ile 7000 adet ADAPTESK Vitrin Yayını hazırlandı ve dağıtıldı. 7 il koordinatörü Ankara’daki faaliyetlere iştirak etmek için en az 122 bin km yol kat ettiler. Proje sürdürülebilirliğinin sağlanması için; 1120 kişinin katılımı ile liderler zirvesi yapıldı. Ana akım-yerel ve sosyal medya aracılığıyla en az 2.500.000 kişiye ulaşıldı. Mal alımıyla: Tüm illerde 30’şar kişilik eğitim sınıfları ve 20’şer kişilik bilgisayar sınıfları oluşturuldu. Eğitim merkezlerine ofisler kuruldu. Ordu ve Şanlıurfa’da endüstriyel mutfak, Mersin’de tekstil, Gaziantep’te ağaç işleri eğitim atölyeleri oluşturuldu. Kaynak simülasyon sistemi alındı.

Esnaf turu attılar
İftar öncesi ESOB Başkanı Rasim Fırat ile kent merkezinde esnaf ziyaretine çıkan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken daha sonra Esnaf Sarayı’nda oda başkanları ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya geldi. Piyasaların Babalar Günü nedeniyle biraz olsun hareketlendiğini anlatan Palandöken, şunları söyledi. “Babalar Günü sadece bir kutlama değil ticarete katkıları çok önemli. Her sektör iyi kötü bir canlılık yaşıyor. İnsanlar eline geçen parayı ailesiyle paylaşmak için ekonomiye katkı sağlıyor insanlar. Piyasa canlanıyor ve bu nedenle bu özel günler çok önemli. Bu küçük ticari hacmin en önemli aktörü sizsiniz. İş yapamasanız bile istihdama katkı sağlıyorsunuz, 1-2 kişi çalıştırıyorsunuz. Esnaf bu ülkenin olmazsa olmazıdır. Allah’a çok şükür esnaf ve sanatkâr olarak kuralsızlığın dışında sorunumuz yok. Gidip de Başbakan’a ‘bana müşteri getir’ mi diyeceksin. Zaten müşteri var senin ona hizmet edebilecek ne ara elemanın var ne de paran var o rafları doldurabilecek. 30 yıl önce bir çekin yazılmış, vay efendim senin çekin yazılmış gibi sudan bir bahaneyle kredi alamıyorsun, önünü kesmişler ya da iş yapmayan bir yere dükkân açmışsın kendini yenileyememişsin bu da bir problem. Bunların değişebilmesi için esnafa da önemli bir rol düşüyor.” ESOB Başkanı Rasim Fırat ziyaretin anısına TESK Genel Başkanı Palandöken’e Oltutaşı bir tespih hediye etti.

Müsteşar Begeot, teşekkür etti
Öte yandan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Müsteşarı François Begeot da ESOB Başkanı Rasim Fırat’ı Esnaf Sarayı’nda ziyaret etti. ADAPTESK Projesi’nin Erzurum’da da başarıyla yürütülmesinden dolayı Başkan Fırat’a teşekkür eden Müsteşar Begeot, “Kararlılığınızdan dolayı sizi kutluyorum. Hem Erzurum’da yüzlerce esnafın eğitim almasını sağladınız hem de Türkiye’ye bir model oluşmasına katkı verdiniz” dedi.


Bu haberler ilginizi çekebilir!
Yukarı Geri Ana Sayfa